Съобщиха добра новина за съседна на България държава.Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис обяви

...
Съобщиха добра новина за съседна на България държава.Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис обяви
Коментари Харесай

Мицотакис обяви пакет от мерки за подкрепа на стойност 5,5 милиарда евро за Гърция

Съобщиха добра вест за прилежаща на България страна.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис обяви пакет от 5,5 милиарда евро, предусещащ 21 изключителни и непрекъснати ограничения, които " не нарушават фискалния баланс ", оповестява в. „ Катимерини “. Мицотакис разгласи ограниченията в тирада на откриването на 86-ия интернационален панаир в Солун (10-18 септември) в събота вечерта.

" Осем ограничения за поддръжка за неотложно осъществяване до края на 2022 г.; други 12 огромни и непрекъснати промени, които ще бъдат задействани при започване на 2023 година и ще бъдат включени в държавния бюджет, който ще гласуваме в края на годината; и проект от шест точки, който дава отговор на огромен проблем - този с жилищата - изключително за младежите, който ще бъде изпълнен неотложно ", разгласи Мицотакис.

Сред ограниченията, които ще влязат в действие неотложно, е парична помощ в размер на 250 евро за към 2,3 милиона уязвими жители. Помощта ще бъде изплатена през декември на пенсионери с ниски приходи, неосигурени възрастни хора, хора с увреждания и трайно безработни. Получателите на най-малък обезпечен приход ще получат още едно месечно заплащане, а получателите на детски надбавки - една и половина месечни вноски, написа novini.bg. 

Помощта за студентско жилище се усилва неотложно от 1000 на 1500 евро. Освен това надбавката се усилва на 2000 евро на човек за студенти, които решат да живеят дружно в едно и също жилище чартърен.

Мицотакис заяви, че помощта за отопление до момента е повишена от 84 млн. евро през предходната година на 174 млн. евро и ще доближи 300 млн. евро, като критериите ще бъдат разширени, с цел да се обезпечи облекчение за към 1,3 млн. семейства. Освен това за първи път тази година надбавката ще бъде удвоена за бенефициенти, които употребяват нафта или други типове гориво, с изключение на природен газ, разясни министър председателят и добави, че скоро ще бъде оповестена и друга спомагателна намеса, която ще понижи цената на мазута за всички.

На земеделските стопани ще бъде изплатена дотация в размер на 60 млн. евро за разноските за торове, а 50 000 животновъди ще получат 89 млн. евро, с цел да се оправят с нарасналите цени на фуражите.

Сто и четиридесет милиона евро ще бъдат отпуснати по програмата за преработване и промяна на електроуреди.

Премиерът разгласи тласъци за производството на електрическа енергия от дребни слънчеви панели и за удължение на туристическия сезон; по-високи заплати в армията; тласъци за работодателите, които преобразуват договорите на чиновници на ненапълно работно време в непрекъснати, както и за наемане на нови чиновници в новосъздадени и дребни предприятия. До края на годината ще влязат в действие ограничения за понижаване на социално-осигурителните вноски с 3 процентни пункта, заяви министър председателят и разгласи и други данъчни облекчения.

Мицотакис разгласи нарастване на пенсиите на към 1 500 000 пенсионери, на заплатите на лекари и на съвсем 600 000 държавни чиновници.

Обезщетението за майчинство в частния бранш се удължава от 6 на 9 месеца; срокът на деяние на понижения Данък добавена стойност върху превоза, кафето и безалкохолните питиета се удължава до юни 2023 година, като същата политика ще се ползва и за входните такси за културни и туристически обекти, фитнес зали и танцови школи. Данък добавена стойност от 24 % върху новите здания се резервира до края на 2024 година, с цел да се подкрепи строителната промишленост, разгласи той.

Гръцкият министър председател сподели, че минималната работна заплата ще се усили на 1 май 2023 година и разгласи няколко ограничения за поддръжка на жилищното настаняване на младежите и студентите, " стартирайки стратегия на стойност 1,8 милиарда евро, която ще бъде ориентирана към над 100 000 бенефициенти “.

Мицотакис сподели още, че макар натиска на опозицията, парламентарните избори ще бъдат създадени по проект през 2023 година в края на четиригодишния мандат на неговото държавно управление.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР